slide-7.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja 2018/2019

Informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
2018/2019

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

  Wrześniowy piątek (29.09. ) sprzyjał wyjazdom ze szkoły.  Młodzież klasy III TŻiUG  (wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Beatą Łęczycką)  wybrała się na wycieczkę, w czasie której zapoznała się z  tajnikami produkcji piwa w browarze żywieckim.

more

   Poniedziałek może być szczęśliwym dniem – przekonali się o tym uczniowie klasy IV TŻG wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą), którzy 25 września – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent ****i Hotel Czarny Potok**** w Krynicy-Zdrój.

more

Dnia 16 listopada 2017 roku w Zespole Szkół w Muszynie odbył się II Powiatowy Konkurs Kulinarny pod nazwą „ Dzikie Smaki Sądecczyzny”. Organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu i Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Nowym Sączu.

more

Pod takim hasłem 24 października w pracowni  żywienia odbyły się zajęcia praktyczne kl. II TŻiUG - pod okiem nauczycieli Doroty Kulig-Marcisz i Małgorzaty Zięby. Inspiracją była dynia i jej walory smakowe oraz odżywcze.

more

W październikową środę (11.10.) kl. II TŻiUG pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych ( Doroty Kulig- Marcisz i Małgorzaty Zięby) w ramach  wycieczki zawodowej zwiedziła Hotel Czarny Potok ****,  Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju oraz Ogrody biblijne w Muszynie.
Uczniów zachwyciła nowoczesna aranżacja hotelu oraz wyposażenie kuchni, restauracji, magazynów, baru, pokojów  oraz części  spa.

more

W dniu 26 maja - uczniowie klasy III TŻiUG  wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych p. Dorotą Kulig-Marcisz oraz Beatą Łęczycką - uczestniczyliśmy  w wycieczce zawodowej do Piekarni Nika i Hotelu Beskid w Nowym Sączu.

Podczas pobytu w piekarni obserwowaliśmy wszystkie etapy produkcji pieczywa i ciasta oraz  zapoznaliśmy się z nowoczesnymi urządzeniami i piecami ułatwiającymi pracę w zakładzie piekarniczym. Na zakończenie próbowaliśmy pysznych wypieków ciastkarskich.  

W Hotelu Beskid mogliśmy zapoznać się z pracą recepcji, działu gastronomicznego oraz częścią hotelową.

Wycieczkę możemy zaliczyć do bardzo udanych i pouczających. Galeria zdjęć >>>

  W piątek (6 października) uczniowie klasy I TŻiUG w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent **** i Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju. Zapoznali się z nowoczesną aranżacją hotelu, wyposażeniem kuchni, restauracji, klubu nocnego, apartamentu prezydenckiego oraz pomieszczeniami spa.

more

Dnia 7 marca odbyła się lekcja otwarta: ,,Fantazyjne dekoracje potraw” prowadzona przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz połączona z warsztatami dla uczniów gimnazjum z Gołkowic. W zajęciach praktycznych uczestniczyła dyrekcja naszej szkoły: Grzegorz Skalski i Angelika Duda. Pod ich bacznym okiem gimnazjaliści wykonywali wspaniałe dekoracje, garnirując muffinki i desery zestalane na zimno oraz wycinając kwiatki z marchwi i rzodkiewek. Dyrekcja również ujawniła swoje talenty kulinarne - ozdobione słodkości wywołały podziw i uznanie.  

more

Z literaturą można obcować na różne sposoby. Klasy pierwsze (I TŻG i I TL)  15 lutego w nowosądeckim MOK-u obejrzały spektakl  pt. „Makbet” W. Szekspira w realizacji Teatru „Cracovia”. Prezentowane   na deskach scenicznych  wydarzenia z odległej przeszłości, uleganie złu, które jest w człowieku,  oddane zgodnie z duchem epoki, przerażały, ale równocześnie uświadamiały, że nie straciły nic na swej aktualności. Lekcja  języka polskiego – spotkanie z dramatem szekspirowskim poprzedzone było wizytą w Muzeum Sądeckim „Domku gotyckim”, gdzie przewodniczki objaśniały tajemnice historii Nowego Sącza i okolic. Zetknięcie się ze sztuką Sądecczyzny przekonywało, że  człowiek  potrafi tworzyć dzieła nie tylko o charakterze sakralnym, ale pragnie  upamiętniać  ważne wydarzenia osobiste i społeczne.  Niektóre dzieła sztuki  przemawiały swą bogatą symboliką, przypominając, że życie jest krótkie i warto je mądrze przeżyć. 

Zobacz>>>

W piątek 24 lutego młodzież klasy III TŻG grupy 2 przygotowywała potrawy, wzorując się na programie telewizyjnym Top-Chef. Uczniowie w parach wykonywali potrawy według przygotowanych przez siebie receptur.

W ocenie prac brano pod uwagę zgodność z przepisem, ekspozycję oraz dekorację potrawy, a także przestrzeganie zasad bhp podczas pracy. Nad wykonaniem potraw czuwała mgr Beata Łęczycka.  

Zobacz>>>