Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja 2017/2018

Informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
2017/2018

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

Uczniowie klasy 2TŻG i 3TŻG uczestniczyli listopadzie i grudniu w warsztatach dekoracji świątecznych wypieków, deserów i pierników przeprowadzonych w firmie Dekor Pol. Młodzież dostała pierniczki, desery, kolorowe koronki i wiele innych akcesoriów do dekoracji. Każdy miał inny pomysł, dzięki czemu wszystkie słodkości były wyjątkowe.  Uczniom bardzo podobały się warsztaty. Ponadto każdy zabrał swoje pierniki do domu, a desery zostały skonsumowane na miejscu.

more

W pierwszy dzień grudnia uczniowie z naszej szkoły przystąpili do etapu szkolnego Ogólnopolskiej Olimpiady Przedsiębiorczości. Do XII już edycji olimpiady zgłosiło się 15,5 tys. uczniów z blisko 1000 szkół. Konkurencja jest duża - ale my wierzymy w waleczność naszych uczniów i oczywiście mocno trzymamy za nich kciuki!

more

Niespełna trzy lata temu Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych otrzymał swoje imię - ks. prof. Józefa Tischnera, dołączając tym samym do Rodziny Szkół Tischnerowskich. „Ojcem” tej rodziny jest brat naszego patrona – pan Kazimierz Tischner.  Na spotkanie z nim zapraszamy 15 grudnia na salę gimnastyczną przy ul. Daszyńskiego 15.

 

Dnia 29 listopada odbył się  szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach, w którym wzięło udział 11 uczniów. Przed najlepszymi etap wojewódzki - a my życzymy dotarcia do etapu centralnego i zdobycia najwyższej nagrody, czyli wymarzonego indeksu na studia wyższe - powodzenia

more

Przyszli technicy z klasy II „energetyki odnawialnej” oraz „budowlanki”, wychodząc nowoczesności  naprzeciw,  poznawali urządzenia wytwarzające prąd w szczytowo – pompowej elektrowni wodnej, a także budowę zapory ziemnej i betonowych sztolni. Okazją były zajęcia terenowe w obiekcie Czorsztyńsko – Niedzickim. To kolejna lekcja w terenie łącząca teorię z praktyką. 

R.P. 

Zobacz>>>

18 listopada rozpoczęły się próbne egzaminy zawodowe – kwalifikacja T.06.  Do  egzaminu przystąpili uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Organizacji Usług gastronomicznych.  Młodzież wykazała się dużymi umiejętnościami,  wykonując zestawy potraw  z mięsa, warzyw i kaszy. Trzecioklasiści  podzielili się na dwie grupy: pierwszą stanowili  zdający, a druga wcieliła się w rolę egzaminatorów. Posługując  się kryteriami oceniania,  dokonywali  oceny swoich koleżanek i kolegów, podchodząc do tego bardzo surowo i sumiennie. Młodzież przekonała się, że obie role – czyli osób zdających  i  oceniających nie należą do łatwych. Wcześniej pod nadzorem nauczyciela uczniowie bardzo starannie odważyli surowce i przygotowali każdemu zdającemu stanowisko pracy.

more

Wprawdzie jeszcze miesiąc do świąt , ale już budynek naszej szkoły przy ul. Krakowskiej pachnie piernikami.

Uczniowie z klas żywieniowych przygotowują się powoli do świąt . Klasa II  Technikum Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych rozpoczęła wypiek pierników, które z czasem nabierają jeszcze ciekawszych walorów smakowych i zapachowych. 

more

Uczniowie klas pierwszych naszej szkoły (Technikum żywienia i usług gastronomicznych, Technikum organizacji turystycznej i Technikum mechaniczne) – brali  udział w wykładzie w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Spotkanie zostało zorganizowane przez Instytut Ekonomiczny Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu 16.11.2016r. jako „Dzień Przedsiębiorczości” dla szkół ponadgimnazjalnych.

more

18 listopada reprezentanci siedmiu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Nowosądecki wzięli udział w I edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Muszynie. Wszystkie drużyny przyrządzały potrawy z mięsa dzika.  Jury - specjaliści z zakresu gastronomii -  oceniało nie tylko smak potraw, ale też ich wygląd i prezentację.  Naszą szkołę w szrankach konkursowych reprezentowali: Joanna Stafińska i Marcin Szkaradek, którzy pod kierunkiem pani Doroty Kulig-Marcisz  przygotowali  potrawę „Dziki kąsek gajowego”  (wyróżnienie w konkursie). Zaznaczyliśmy swoją obecność także występem niezawodnych sygnalistów myśliwskich, wszak dzika trzeba upolować, zanim będzie można go przyrządzić.

Zobacz>>>