slide-5.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja 2018/2019

Informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
2018/2019

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

 

 

Dnia 19.11.2015 roku klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych grupa II pod opieką p. Beaty Łęczyckiej udała się na wycieczkę zawodową do pięciogwiazdkowego  Hotelu Heron w Siennej.

more

13 listopada uczniowie kl.IV TŻG wraz z nauczycielem Wiolettą Kosakowską w ramach wycieczki zawodowej odwiedzili Hotel Prezydent **** w Krynicy –Zdrój. Uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym hotelu, obejrzeli pokoje i apartamenty. Zapoznali się z ofertą spa, przyglądali się jak przebiega proces produkcyjny w części gastronomicznej hotelu.

 

more

9 listopada odbyły się eliminacje szkolne XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Udział wzięli uczniowie klas o profilu żywieniowym:

more

W piątek 30 października 2015 roku klasa IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych mgr Wiolety Kosakowskiej oraz wychowawczyni mgr Dominiki Janczury - Leszko, była na wycieczce zawodoznawczej w 5 - gwiazdkowym Hotelu Heron w Siennej. 

more

Dnia 22 X 2015 roku w Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu odbył się IX Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tematem konkursu były „Prozdrowotne potrawy i napoje na europejskim stole”. W konkursie w kategorii kucharz, wśród wielu szkół brała też udział uczennica naszej szkoły Angelina Słowik z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pod opieką pani Beaty Łęczyckiej uczennica przygotowała potrawę „Fantazje drobiowo-brokułowe na mchu z kiełków”.

more

We wtorek 29 września 2015 roku klasa IV TŻG była na klasowej wycieczce. Uczniowie zobaczyli ruiny zamku w Rytrze, a następnie udali się na Cyrlę (844 m n.p.m.) Kierownikiem wycieczki była wychowawczyni - pani Dominika Janczura - Leszko a opiekunem pani Urszula Dębska. Uczniowie klasy maturalnej wspominali czas spędzony w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu, gdzie przeżyli różne przygody, nawiązali przyjaźnie. Rozmawiali też o swoich planach na przyszłość. Pomimo porannej mgły było bardzo wesoło i sympatycznie.  Galeria zdjęć>>>

Dnia 11 września 2015 klasa IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami panią Beatą Łęczycką i panią Dorotą Kulig Marcisz, w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce uczestniczyła w warsztatach „Kuchnia molekularna” prowadzonych przez pana Piotra Papierza w Perle Południa w Rytrze.

more

W ramach podsumowania tematów o rybach klasa 2 TŻG na zajęciach praktycznych przygotowała autorskie potrawy:
-Dorsz saute na warzywach
-Pstrąg smażony z surówką i pieczonymi ziemniakami
-Kulebiak pieczony w foremce
-Ryba panierowana z sosem cytrynowym i koperkowym
-Ryba w chrupiącej panierce ziemniaczanej z czerwoną cebulą i frytkami
Galeria zdjęć>>>

2 października kl.2 TŻG wraz z p.Beatą Łęczycką i p.Wiolettą Kosakowską była na wycieczce w „Perle Południa” w Rytrze. Uczniowie zwiedzali część hotelową , w której oprócz apartamentów i pokoi znajduje się: basen, SPA, sala konferencyjna, siłownia. W części gastronomicznej uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu i przepisami BHP. Wizyta zakończyła się ogniskiem.
Galeria zdjęć>>

 

11 września klasa 2 TŻG wraz z opiekunami: p.Beatą Łęczycką i Wiolettą Kosakowską była na wycieczce zawodowej w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego p.Janusza Urygi w Porąbce Iwkowskiej. W zakładzie widzieliśmy dział , w którym skupowany jest żywiec, hale w której badane są zwierzęta przez lekarza weterynarii i pomieszczenia uboju. Na hali produkcyjnej znajdowały się maszyny służące do rozdrabniania mięsa, kotły warzelne, wędzarnia i chłodnia gotowych wyrobów.

more