slide-7.jpg
01
Gru
Konkursowa potrawa na wyróżnienie
Posted by Super User

22 listopada w ZSG nr 2 w Krakowie odbyła się XV edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych: „Stół pięknie nakryty – w drodze do Niepodległości”. Naszą szkołę reprezentowała uczennica: Emilia Majocha z kl. III TŻG (kat. kucharz) pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Doroty Kulig - Marcisz.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania z cielęciny. Wykonana potrawa oceniana była przez fachowców m. in. z Restauracji „Wierzynek”, Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników,  Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. 

 Potrawa przygotowana przez Emilię to: Maestria cielęca Alojzego Felińskiego.  Polędwica zawinięta w otrzewną / grasica sous-vidle /Carpaccio z ozorka/ sos demi glass/ karmelizowana pomarańczą z chilli/ czarna soczewica/ bób/ chips z boczku  otrzymała WYRÓŻNIENIE!, a uczennica nagrody rzeczowe i voucher na szkolenia kulinarne certyfikowane i sponsorowane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Galeria zdjęć >>>