slide-5.jpg
01
Gru
Dynia i ziemniak jako temat przewodni warsztatów kulinarnych dla gimnazjalistów
Posted by Super User

W dniach: 9 i 11 października w pracowni żywienia zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla uczniów z gimnazjum w Gołkowicach. Nauczycielki prowadzące warsztaty (Dorota Kulig - Marcisz i Beata Łęczycka) zapoznały młodzież z ofertą edukacyjną naszej szkoły i zaprosiły gimnazjalistów, aby pod okiem starszych kolegów z kl. II i III TŻG przygotowali smaczne potrawy, które później próbowali.

Pierwsza grupa przyrządzała i degustowała rozgrzewający krem z dyni ze skręconym paluchem francuskim, faszerowane ziemniaki pieczone w folii aluminiowej. W prezencie uczniowie otrzymali róże sporządzone z karmelizowanej dyni owinięte ciastem francuskim.

Druga grupa degustowała krem z dyni z grzanką, ciasto dyniowe z musem dyniowo - gruszkowym, pieczone  ziemniaki w ziołach z dipem czosnkowym, a do wykonania mieli róże z płatków ziemniaka z sosem winegret.

W ramach promocji zdrowego odżywiania uczestnicy warsztatów otrzymali jabłko i gruszkę pochodzące z ekologicznego gospodarstwa.

Kolejne edycje już wkrótce, na które serdecznie zapraszamy.

Galeria zdjęć >>>