slide-6.jpg
05
Mar
Poznajemy nasz zawód od podszewki
Posted by Super User

   W dniach: 27.02. i 1.03. nauczycielki przedmiotów zawodowych: D. Kulig- Marcisz, M. Zięba i B. Łęczycka zorganizowały dla klasy II i III o profilu Technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych wycieczki prozawodowe do zakładów gastronomicznych. Celem  było  zapoznanie uczniów z układem funkcjonalnym tych zakładów,  technologią produkcji potraw i napojów oraz ich nowoczesnym wyposażeniem.  Odwiedziliśmy Hotel Ibis w Nowym Sączu  Browar Trzy Korony, oraz Hotel Heron.

   Restauracja w Hotelu Ibis - Atelier Sędziwoja to nowocześnie i elegancko urządzona, klimatyzowana sala, profesjonalna obsługa kelnerska oraz wyśmienite potrawy Szefa Kuchni.  Serwowane są w niej potrawy kuchni polskiej, regionalnej oraz śródziemnomorskiej. Restauracja przygotowała również mini-menu dedykowane małym smakoszom.

   W trakcie rozmowy z panią menager mogliśmy zapoznać się z różnymi ciekawostkami na temat działalności obiektu oraz dowiedzieliśmy się, że uczniowie naszej szkoły również odbywają tu praktykę i są cenionymi praktykantami J

   W Browarze Trzy Korony zobaczyliśmy, jak wygląda produkcja różnych rodzajów piwa. Mogliśmy również popróbować  „części składowych piwa’’. Wiemy już, co to jest brzeczka, słód, jak wygląda chmiel i jęczmień. To wszystko + woda + drożdże + odpowiednie etapy produkcji = daje piwo. Zajrzeliśmy również do  części magazynowej browaru. Na koniec spotkania wzięliśmy udział w konkursie – osoby, które udzieliły poprawnej odpowiedzi, otrzymały nagrody ufundowane przez zakład. 

   W Hotelu Heron  obejrzeliśmy bardzo dokładnie część produkcyjną pionu gastronomicznego, było na co popatrzeć i czego posłuchać. Zobaczyliśmy, jak wygląda urządzenie do vacum , do sous –vide, urządzenie do schładzania szokowego, do tłoczenia oliwy, do produkcji czekoladowych pralinek. Sami mogliśmy pozyskać i spróbować oliwy z pestek dyni  W części produkcji cukierniczej mogliśmy zdegustować lody o smaku chrzanu i róży cukrowej. 

   Na zakończenie wycieczki barista z Hotelu Heron podzielił się z nami swoją wiedzą na temat gatunków kaw i sposobów jej parzenia. Kawy były nie tylko smaczne, ale i piękne, zresztą zobaczcie sami.

   Teoria poparta dobrą smaczną kawą, lodami o różnych  "dziwnych" smakach – to naprawdę może się podobać.  Te lekcje zapamiętamy na długo.

Galeria zdjęć >>>

 

 

 

.