01
Gru
Lepiej znać skład...
Posted by Super User

  Wrześniowy piątek (29.09. ) sprzyjał wyjazdom ze szkoły.  Młodzież klasy III TŻiUG  (wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Beatą Łęczycką)  wybrała się na wycieczkę, w czasie której zapoznała się z  tajnikami produkcji piwa w browarze żywieckim.

 Muzeum Browaru Żywiec zostało otwarte w 2006 roku z okazji 150-lecia browaru. Jest jedną z największych i najnowocześniejszych placówek tego typu w Polsce. Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych piwnicach leżakowych zakładu.

Po przekroczeniu bram muzeum wkracza się w świat naznaczony ponad 160-letnią historią browaru oraz produkowanego w nim piwa. Przechodząc przez sale ekspozycyjne,  poznaje się  kolejne okresy rozwoju browaru i marki Żywiec aż po współczesność.

Wszystkim uczestnikom dopisywała nie tylko pogoda, ale przede wszystkim humory, choć nie było degustacji. Teraz uczniowie kl. III zbierają siły na czas praktyk gastronomicznych.

Galeria zdjęć >>>